25.11.2022
Sähköpula – Mitä se tarkoittaa ja miten varaudun?
Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Jos sähköntuotanto ja -tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta, voi syntyä sähköpula. Tällöin kulutusta joudutaan rajoittamaan katkaisemalla sähkönjakelu hetkellisesti.
Sähköpulasta lyhyesti
- Sähköpulaan voidaan Suomessa mahdollisesti joutua esimerkiksi talven kylmimpinä pakkasjaksoina.
- Sähköpulatilannetta voidaan hallita alueittain kiertävillä tunnin sähkökatkoilla.
- Sähköpulassa sähköjä ei katkaista ensimmäisenä kodeista. Ennen alueittain kiertäviä sähkökatkoja otetaan energiamarkkinoilla käyttöön muun muassa kulutusjoustoja.
- Sairaalat ja muut yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset kohteet on tavoitteena pitää sähköistettynä myös sähköpulan aikana.
- Kantaverkkoyhtiö Fingrid johtaa kansallisesti sähköpulatilanteen hallintaa. Verkkopalveluyhtiöt toimivat Fingridin ohjauksessa.
Fingrid – Kysymyksia ja Vastauksia sähköpulasta
Työ- ja Elinkeinoministeriö – Tietoa sähköpulasta
Voiko sähköpulan riskiä pienentää?
Jokainen voi vaikuttaa sähköpulan todennäköisyyteen vähentämällä omaa sähkönkulutustaan. Sähköpulan riskiä pienentää se, että sähköä käytetään säästeliäästi erityisesti silloin, kun sähkönkulutus on suurinta. Tällaisia ajankohtia ovat erityisesti talven pakkasten aikaan arkiaamut ja -iltapäivät. Sähkökiukaan, lieden, sähköauton latauksen sekä kodin eri lämmitysjärjestelmien ajoittamisella sähkön kulutuksen huipputuntien ulkopuolelle on eniten vaikutusta. Voit seurata sähkönkulutustasi Oma datahub -palvelussa.
On mahdollista, että sähköpula voi toistua, joten sähkön käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota myös sähköpulan jälkeen.
Omaa sähkönkulutusta on helppo vähentää yksinkertaisilla teoilla. Tutustu valtakunnalliseen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan.
Näin varaudut sähköpulan sähkökatkoon
Suunniteltuihin ja hallittuihin kahden tunnin kiertäviin sähkökatkoihin on hyvä varautua ennakkoon. Katkot voivat toistua, jos talvella on pitkiä pakkasjaksoja. Kotiin on hyvä varata ainakin
- paristo- tai akkukäyttöinen radio
- kännykän varavirtalähde
- paristo- tai akkukäyttöisiä valaisimia, taskulamppuja ja paristoja
- polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija
- juomavettä ja vettä vesiastioihin
- helposti ilman sähköä valmistettavaa ruokaa
- lemmikkieläinten ruokaa
- varasulakkeita
Miten saat tiedon sähköpulasta?
- Viranomaiset ja kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedottavat valtakunnallisesti sähköpulasta ja sen riskistä ennakkoon, ellei kyse ole hyvin äkillisestä tilanteesta.
- Me tiedotamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme.
- Hyödynnämme mahdollisuuksien mukaan myös häiriöviestipalveluamme. Varmista, että puhelin numerosi on oikein asiakastiedoissa. Voit tarkistaa tietosi Oma datahub -palvelussa.
- Mikäli puhelinnumerosi on viime aikoina vaihtunut, varmista, että nykyinen numerosi on myös päivittynyt asiakastietoihin. Silloin saat ilmoitukset mahdollisista suunnitelluista sähkökatkoista puhelimeen. Puhelinnumeron päivityksen voit tehdä osoitteeseen: asiakaspalvelu@aspa.tervola.fi
Toimi näin sähkökatkon aikana ja sen jälkeen
- Jätä päälle valaisin, jotta huomaat sähkökatkon päättymisen.
- Sulje sähkökatkon alkaessa päälle jääneet sähkölaitteet, esimerkiksi sähköliesi. Näin vältät sähköpiikin sekä tulipaloriskin sähköjen palautuessa.
- Pidä ikkunat ja ovet kiinni, jotta asunto ei viilene.
- Älä availe jääkaappia ja pakastinta.
- Vältä vedenkulutusta.
- Sulje astian- ja pyykinpesukoneiden hanat vesivahinkojen ehkäisemiseksi.
- Sähkökatkon jälkeen veden lämpötila voi vaihdella ja hanoista voi tulla poikkeuksellisen kuumaa vettä.
- Seuraa tiedotusta Tenven verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Hallituista sähkökatkoista ei tarvitse ilmoittaa meille.
- Hallittujen sähkökatkojen vuoksi ei tarvitse soittaa hätäkeskukseen.
- Tiedotamme katkoista ja niiden päättymisestä mahdollisuuksien mukaan myös tekstiviesteillä.
- Sähköpula ja kiertävät sähkökatkot voivat toistua, joten sähkön käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota myös sähkökatkon jälkeen.